GK Question Answer in Sanskrit/ संस्कृत सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर/ Quiz About Sanskrit Language

GK Question in Sanskrit/ संस्कृत सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर/ Quiz About Sanskrit Language

Hello Students, Sanskrit GK question answer in Hindi, Short questions Practice the Sanskrit Reading Comprehension Test suitable for all Classes exam and various Entrance Exams including. You can learn and practice Sanskrit questions and answers. Here are Sanskrit MCQ questions, short question are very helpful for various competitive exams. Special benefits for CUET, CTET, NTA NET,  Common University Entrance Test that is now mandatory for students to take admission to Central Universities in India.

संस्कृत सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर :

Sanskrit GK Question Answer in Hindi

1. कौन-सा ग्रन्थ ‘चतुर्विंशतिसाहस्रीसंहिता’ के नाम से ख्यात है?
1. रामायण
2. महाभारत
3. ब्रह्माण्डपुराण
4. बृहदारण्यकोपनिषद्
Ans: रामायण

2. ‘श्रीमद्भगवद्गीता’ में कुल कितने अध्याय हैं?
5. 15 (पन्द्रह)
6. 18 (अठारह)
7. 20 (बीस)
8. 16 (सोलह)
Ans: 18 (अठारह)

3. माहेश्वर सूत्रों की संख्या हैं-
1. 14
2. 13
3. 15
4. 10
Ans:14

 4. गीता में कुल कितने श्लोक है
 1. 600
 2. 500
 3. 700
 4. 800
Ans: 700

Short question Answer in Sanskrit/संस्कृत सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर

5. संस्कृत में कुल कितने स्वर  हैं ?
Ans- 9

6. संस्कृत वर्णमाला में वर्णों की कुल संख्या कितने हैं ?
Ans-42

7. संस्कृत वर्णमाला व्यंजन वर्ण कितने हैं ?
Ans- 33

8. संस्कृत में वचन कितने प्रकार के होते हैं ?
Ans- 3

9. संस्कृत में लिङ्ग कितने प्रकार के होते हैं ?
Ans- 3

10. संस्कृत में पुरुष कितने प्रकार के होते हैं?
Ans- 3

11. संस्कृत में विभक्ति कितने प्रकार के होते हैं?
Ans- 7

12. संस्कृत में सन्धि कितने प्रकार के होते हैं?
Ans- 3

13. पञ्चतन्त्रम् - इत्यस्य लेखक:? 1. पंचतंत्र के लेखक कौन हैं?
Ans- विष्णुशर्मा

14. रामायणे ति काण्डानि सन्ति? 2. रामायण में कितने कांड हैं?
Ans- 7

15. वेदाकति सन्ति ? 3. वेद कितने हैं?
Ans- चत्वार:


16. महाभारतं कः रचितवान् ? 4. महाभारत किसने लिखा था?
Ans- व्यास:

17. केन्द्रीयविद्यालय-संगठनस्य ध्येयवाक्यं किम् ? 
Ans- तत् त्वं पूषन् अपावृणु

18. रामायणं कः रचितवान्
Ansवाल्मीकि:

19. प्राचीनवेदस्य नाम किम्
Ans- ऋग्वेद

20. बृहत्कथां केन रचितम् ? बृहत कथा की रचना किसने की?
Ans- गुणाढ्य

Post a Comment

please do not enter any spam link in the comment box.

Previous Post Next Post